Scroll down for English recipe
Data din calendar spune ca toamna a venit. Si, cu toate acestea, afara e inca frumos, soarele incalzeste, vantul bate lin. Cu alte cuvinte, o zi numai buna pentru o masa cu prietenii pe terasa. Azi ne intalnim cu Antonina, cea care cu atata dragalasenie ingrijeste blogul "Dulcegarii culinare" . Pentru mine Antonina este raza de soare care se arata intr-o zi tare mohorata. De cate ori intru pe blogul ei ma bine dispun si ma incarc de energie pozitiva. Are un stil de a scrie atat de spumos, ca de fiecare data cand ii citesc postarile ma simt inconjurata pe dupa umeri de un brat prietenesc. Si nu numai asta. Face fata asta niste mancaruri de mi se lipeste limba de monitor cand le vad. Sa amintesc numai de stiuca umpluta, si veti intelege. Pentru masa noastra cu prietenii a adus un "Souffle de branza". Pofta buna.
Souffle de branza
Buna dimineata si salutari celor care trec pragul virtual in casuta Brandusei! Azi bem un fresh de
portocale impreuna si punem inca o caramida la temelia proiectului, initiat de
Brandusa, intitulat „Duminica alaturi de prieteni”. Invitatia ma onoreaza,
oferindu-mi prilejul de a simti emotiile fiecarui inceput.. si cui nu-i plac
vibratiile in tandem? Sunt constructive, pline de speranta si nu-mi ramane
decat sa-i multumesc Brandusei pentru invitatie si sa-i doresc din suflet spor
si continuitate!
Alaturi de souffle-ul de cartofi – recuzita cu care-mi persiflez martienii modestiei, va propun o
alta reteta de souffle cu branza Cheddar, ce va alinta papilele gustative cu
delicatele arome si care nu necesita nimic in plus decat compania cuiva intr-o
dimineata relaxanta si lazy de week-end !
75 grame unt,
200 ml lapte,
30 grame faina,
1 lingurita cu varf
–mustar,
100 grame branza
Cheddar,
5 oua,
1 varf cutit piper, 1
lingurita rasa de sare,
pesmet si parmezan
Preincalziti cuptorul la 190 grade. Ungeti cu unt
4 - 5 forme, tapetati-le cu pesmet si apoi eliminati surplusul, stergand si marginile
vaselor pentru a-i permite compozitiei sa se umfle-n pene ca un veritabil
souffle.
Intr-un vas sau wok amestecati la foc mic -
laptele, untul, mustarul, faina, praful de piper si cel de sare, pana se
formeaza o compozitie omogena si cremoasa.
Luati vasul de pe foc si adaugati branza Cheddar
data pe razatoare. Aduceti iar vasul pe foc, timp de 1 - 2 minute si amestecati
pana cand branza se topeste si isi lasa amprenta de necontestat asupra
compozitiei.
Separati ouale, mixati galbenusurile, doar cat sa
spargeti descantecul si adaugati-le in compozitie, luand vasul din aceasta faza
de pe foc.
Bateti albusurile timp de 1 - 2 minute, nu mai
mult! Daca sunt mixate prea mult va veti chinui in momentul introducerii in
compozitie.. si nu vrem asta, nu? Adaugati spuma de albus si incorporati-o cu
delicatete, cu ajutorul unei linguri de lemn si cam atat.
Turnati compozitia in vase, razuiti parmezan sau
branza Cheddar ca sa incoronati soufflé-ul, pulsand si cu un praf de
pesmet deasupra. Cam 20 minute la 190 grade, cu vasele musai fixate in centrul
cuptorului. Regula o stiti deja: musafirii asteapta
soufflé-ul si nu invers! E absolut delicios si poate fi servit in orice moment
al zilei. Noi ne-am pus deja pe treaba...
ne delectam cu acest cheese souffle in compania unui fresh de portocale
! Sper, curand, sa va tenteze si pe voi!
Aceasta a fost minunatia gatita de Antonina pentru noi. Muuuulte alte dulcegarii (si nu numai) mai puteti gasi pe blogul ei "Dulcegarii culinare". Treceti pe la ea, salutati-o si si spuneti-i ca v-am trimis cu o imbratisare si un pup. :)
O Duminica frumoasa va doresc.
English version
Hello dear friends and welcome again to my "Sunday with friends". The calendar says that fall is here, but the sun still shines, it is warm and the wind so mild, that I think we will eat in the garden. For our lunch Antonina brought a fluffy "Cheese souffle".
If you don't know her blog "Dulcegarii culinare" yet, it is time. You will enjoy not only her amazing recipes, but the unique way of writing.
Have fun.
Multumesc frumos pentru invitatie Brandusa! Ii doresc proiectului continuitate, prieteni minunati alaturi, fresh-uri de porto si bucati de ciocolata companie, ganduri frumoase si multe multe editii ! te pup
RăspundețiȘtergereinca odata felicitari pentru proiect Brandusa.reteta Antoniei,pai ,ce-as putea spune...minunata!!!
RăspundețiȘtergereo duminica frumoasa tuturor!
Felicitari si multa bafta cu noul proiect !!!!!
RăspundețiȘtergereReteta e delicioasa , nici nu se putea altfel , iar voi fetelor sunteti minunate !!!!!
O duminica frumoasa!!!!
Brandusa subscriu la tot ceea ce ai spus de Anto. E o fiinta abslout minunata, care prin blog-ul ei mi-a "aprins" si mie o pasiune de care nici nu stiam ca o am... gatitul :), iar ea stie asta. Multumesc Anto. Cat despre bunataturi ... eu am incercat mai mult de jumatate din retete si n-a fost nici macar una care sa nu imi iasa sau sa nu imi placa. Delicioase.
RăspundețiȘtergereSeara buna dragi prieteni!
RăspundețiȘtergereBrandusa ,felicitari pentru initiativa de a avea in fiecare duminica invitati la masa.Si cum altfel decat o masa cu prieteni si bunaciuni pe masura.
Antonina,nu putea sa lipseasca de la o astfel de intalnire si bineinteles a adus pe masa ceva bun,ceva frumos asa cum face de fiecare data.
Va multumesc tare tuturor !! Ralu tu esti o scumpa si-ti multumesc pentru incredere! Ma bucura cuvintele voastre! pupici
RăspundețiȘtergereO reteta minunata si o bucatareasa la fel de minunata!!! Felicitari pentru proiect!
RăspundețiȘtergerevad ca ati avut un mic dejun delicios !cu flamboyanta Antonina,nu-i de mirare.
RăspundețiȘtergeresupr, super....am pierdutu sufleul d duminica dar poate o bucatica mai prind...ma duc la Anto sa vad ce mai gasesc
RăspundețiȘtergerepup
foarte frumos sufleul,ca la carte arata,iar invitata e asemenea fresh-ului de portocale:frumos colorat,dulce,aromat,racoritor si toti sintem in cap dupa el!:)va pup si intilniri duminicale cit mai placute!
RăspundețiȘtergereSuch a beautiful souffle! I will go visit :)
RăspundețiȘtergereI hope you are having a great week so far...