Pagini

15 aug. 2011

Rosii conservate cu usturoi si busuioc (Canned tomatoes, with garlic and basil)



Scroll down for English recipe



Profit cat pot de productia record de rosii din gradina, asa ca anul acesta incerc retete noi. Noi pentru mine, dar culese de ici de colo, deci probate cu rezultate bune prin bucatariile altora. De data asta, cea mai simpla reteta de conservat rosii.

Ingrediente:
  • 1 kg rosii
  • 10 catei de usturoi, curatati
  • frunze de busuioc
  • 5 borcane cu capac filetat
  • 1 oala mare cu capac (in care sa intre borcanele cu totul)
Cum se face:
  • Se aleg rosii frumoase, fara pete si mici (rosiile prunisoare sunt cele mai bune). Spala rosiile, curata-le de cotor si taie-le in 4 (sau mai multe daca sunt mari),
  • Pune felii de rosii in borcane, apasand putin ca sa iasa tot aerul. Deasupra pune cate 2 catei de usturoi si cateva frunze de busuioc.
  • Nu se pune sare 
  • Inchide bine borcanele cu capace.

  • Pe fundul oalei pune cateva straturi cu ziare si apoi borcanele in pozitie verticala. Umple oala cu apa, astfel incat sa depaseasca nivelul borcanelor. Pune oala la fiert, la foc mediu.

  • In momentul cand apa incepe sa fiarba, da focul la mic, pune capacul si lasa borcanele sa se sterilizeze 60 de minute.
  • Lasa borcanele sa se raceasca in apa. 
  • Rosiile astfel conservate se pot folosi la iarna in sosuri pentru paste sau pizza.
Rapid si gustos, nu v-am spus? Sper sa va placa reteta mea.
Sa aveti o zi frumoasa si linistita.
Brindusa :)



English version

This year my garden had a lot of tomatoes, so I try new recipes for canning them. New to me, but tested with good results in others kitchen. This time, the simplest recipe for canned tomatoes.

Ingredients:
  •      1 kg tomatoes
  •      10 cloves garlic, peeled
  •      basil leaves
  •      5 jars with screw cap
  •      A large pot with lid (in which the jars fit)

How to:
  •      Use fresh small tomatoes (Roma tomatoes are the best). Wash tomatoes, clean them and cut in four (or more if tomatoes are large)
  •      Put slices of tomatoes in jars, pressing slightly to get out all the air. On top put 2 cloves of garlic and few basil leaves. Close tightly the lids.
  •      On the bottom of the pot put several layers of newspaper and then the jars. Fill the pot with water so as to exceed the jars. Put the pot to boil on medium heat.
  •      When water starts to boil, lower the flame to minimum, put the lid and sterilize the jars for 60 minutes.
  •      Allow jars to cool in water.
  •      Canned tomatoes can be used in pasta sauces and pizza.
 
 I hope you will like my recipe. Hugs for all my friends. 
Brindusa :)


19 comentarii:

  1. I've never canned anything, but I'd love to find all these jars in my pantry in the midst of winter! YUM!

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelente rosiile conservate asa!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow - what a beautiful way to save summer's finest fruit. Your photos are truly inspirational. This is sure to impress any guest and guarantee the tastiness of whatever you use them in!

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare bune or sa fie la iarna!O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa incerc si eu ca tare vreau sa tin rosii peste iarna. Anul acesta am incercat felii alternative de vinete,dovlecei cu patrunjel si ustoroi.

    RăspundețiȘtergere
  6. This looks great! What a great way to have summer veggies during the wintertime!

    RăspundețiȘtergere
  7. fara niciun fel de gluma, asta e exact reteta care imi trebuia! am o gramada de rosii si nu stiam ce sa mai fac cu ele :)

    RăspundețiȘtergere
  8. This looks so tasty..I have given you a "Cute Little Chef" Blog Award.Pl get your award here.
    http://foodssrilanka.blogspot.com/2011/08/cute-little-chef-blog-awards.html

    RăspundețiȘtergere
  9. excelenta ideea, multumim! dar fara nici un pic de sare?

    RăspundețiȘtergere
  10. livrati la domiciliu? as dori 10 borcane, va rog!
    foarte bine arata Brandusa

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place reteta, am cateva rosii mari foarte coapte din gradina mea la ghiveci, am vrut sa le congelez, dar acum cand am citit reteta ta, m-am razgandit si o voi proba chiar azi . Multumesc si-ti doresc o zi minunata !

    RăspundețiȘtergere
  12. Am multe rosii si fac tot felul de combinatii.
    Eu am pus rosii cherry cu rosii date la blendar ,busuioc din plin si usturoi .
    Deabea astept sa le gust .

    RăspundețiȘtergere
  13. Le-as manca doar cu paine....ce pofta mi-ai facut !
    Am vazut o reteta asemanatoare, dar cu rosii uscate, insa si aceasta cred ca este exceptionala.
    Intrebarea este daca se pune sare ?
    Multumesc
    In alta ordine de idei..SUPER BLOG, pe gustul meu ! Pacat ca abea acum l-am descoperit !

    RăspundețiȘtergere
  14. Dragele mele, multumesc pentru comentarii. O sa adaug si in reteta. NU SE PUNE SARE. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Am facut pana acum doar cu rosii cherry si cu borcanele puse in cuptor, nu in apa. Eu am pus sare si piper insa. Am scos un borcan zilele trecuta si au fost colosale cu spaghete si cu mozzarella.
    Imi place blogul tau, am gasit cateva lucruri pe care vreau sa le incerc. Mai vin pe aici. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Gabi. Sa stii ca rosiile conservate asa sunt ff bune. Eu le-am pus si in mancare si la paste. Excelente. Si nu s-au stricat deloc, chiar daca n-au sare.

      Ștergere
  16. Foarte bune iarna rosiile astea....si eu fac ceva asemanator dar nu pun usturoi in borcane iar de sterilizat le sterilizez la cuptor.....Felicitari pentru blog, mereu gasesc ceva interesant !

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc mult Myra pentru aprecieri. Sper ca si de acum incolo sa gasesti un strop de inspiratie pentru mancarurile tale :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Super idee! N-am stiut reteta asta.

    RăspundețiȘtergere

Pareri, sfaturi,comentarii?
Please, don't be shy. Leave a comment.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.