Scroll down for English recipe
Ce simplu a fost! Tot ce ai nevoie este lapte proaspat (nepasteurizat) si putin cheag. Si gata mozzarella.
Eu am facut branza din 4 l de lapte si 3 linguri de cheag. Cheagul l-am cumparat sub forma de praf, de la o farmacie veterinara. L-am dizolvat in 300 ml de apa.
- Laptele se incalzeste la 37- 38 grade C, nu mai mult. Daca e abia muls, nu se mai incalzeste.
- Se pune cheagul si se amesteca bine.
- Se lasa 1-2 ore, pana se incheaga bine.
- Se amesteca cu un tel in forma de para si se mai lasa 1 ora.
- Se pun 2 randuri de tifon peste o strecuratoare. Strecuratoarea se pune peste o oala mare. Se toarna laptele inchegat.
- Se lasa sa se strecoare bine, peste noapte.
- A doua zi se incalzeste apa pana la 80- 90 grade C (aproape de fierbere)
- Se pune branza intr-un castron si se toarna apa fierbinte peste. Se lasa cateva minute, pana ce branza incepe sa se intinda.
- Cu mainile bine spalate si cu mare atentie pentru ca e foarte fierbinte, se scoate branza cu o lingura de lemn si se framanta in maini. Cam asa :
10. Daca branza isi pierde din elasticitate, se mai scufunda in apa. E bine sa ai la indemana apa fierbinte, ca s-o inlocuiesti pe cea care s-a racit.
11. Framanta cam 15- 20 minute. Branza trebuie sa devina elastica si matasoasa.
Si acum proba: mozzarella mea pusa pe o bucata de paine si tinuta cateva minute la cuptor:
Si o pizza cu margine umpluta cu mozzarella
English version
It was so easy! All you need is fresh
milk (unpasteurized) and a bit of clot. And here it is: my homemade mozzarella.
I used 4 liters of milk and 3 tablespoons of liquid clot.
1. Heat milk to 37-38 degrees C, not more.
2. Add clot and mix well.
3. Allow 1-2 hours, until curdled well.
4. Mix with a fork and leave one more hour.
5. Place 2 layers of gauze over a strainer. Place the strainer over a large pot. Pour the milk.
6. Let it strain over night.
7. The next day heat some water up to 80-90 degrees C (almost boiling)
8. Place the cheese in a bowl and pour hot water over. Allow a few minutes, until cheese begins to melt.
9. Wash your hands and carefully, because it is very hot, remove the cheese with a wooden spoon and knead in your hands. (like in my pictures)
10. If cheese loses its elasticity, immerse it in hot water again. It's good to have hot water at hand, to replace the one that has cooled.
11. Knead about 15 to 20 minutes. Cheese must become elastic and silky.
I used 4 liters of milk and 3 tablespoons of liquid clot.
1. Heat milk to 37-38 degrees C, not more.
2. Add clot and mix well.
3. Allow 1-2 hours, until curdled well.
4. Mix with a fork and leave one more hour.
5. Place 2 layers of gauze over a strainer. Place the strainer over a large pot. Pour the milk.
6. Let it strain over night.
7. The next day heat some water up to 80-90 degrees C (almost boiling)
8. Place the cheese in a bowl and pour hot water over. Allow a few minutes, until cheese begins to melt.
9. Wash your hands and carefully, because it is very hot, remove the cheese with a wooden spoon and knead in your hands. (like in my pictures)
10. If cheese loses its elasticity, immerse it in hot water again. It's good to have hot water at hand, to replace the one that has cooled.
11. Knead about 15 to 20 minutes. Cheese must become elastic and silky.
And now the test: I put
mozzarella cheese on a piece of bread and held a few minutes in the
oven. And a pizza with the edges stuffed with
mozzarella. (see pictures)
daca ai sti de cand caut o reteta de mozzarella.multumesc mult pentru aceste informatii atat de utile.voi cere si eu mamei sa imi trimita cheag cat de curand.o zi minunata iti doresc
RăspundețiȘtergereCu mare placere, Sarah. Trebuie sa ai grija ca laptele sa nu fie pasteurizat. Am inteles ca din ala n-ar iesi, pentru ca nu se incheaga. Eu n-am incercat. Succes si sa-mi spui cum a iesit.
RăspundețiȘtergeresuper folositoare reteta :) eu stau prost la toate capitolele,nici lapte nepasteurizat nu am de unde lua si nici cheag...dar am reteta si cu prima ocazie o si fac
RăspundețiȘtergereBrandusa, este cea mai explicita reteta. Ma bucur mult ca ai postat-o, pentru ca mie imi place mult mozzarella. Trebuie doar sa gasesc cheag, pentru ca pe unde am intrebat nu am gasit. Inainte se gasea lichid, dar acum nu gasesc pe nicaieri. Felicitari!
RăspundețiȘtergeremultumesc de reteta...de cand cautam...neaparat o sa fac si eu...caci avem acasa lapte de la vacuta noastra
RăspundețiȘtergereVa multumesc. Succes.
RăspundețiȘtergereBrandusa,ai venit la tanc cu reteta asta!!!!Sunt acasa la laptuc proaspat muls....fara indoiala am sa fac cat stau pe aici!!!!Multumesc mult!!!Sa ai un weekend superb!!!
RăspundețiȘtergereMa bucur mult de reteta si multumesc si pentru felul tau de a explica! te mai rog, daca se poate, sa- mi spui, cam cat{greutate} ,ti- a iesit din cei 4L de lapte??Daca mai ai si alte retete de "branzeturi" facute in casa , ti-as fi ffffff recunoscatoare si cand treci prin Arad eu te invit la o cafea !!!!ha,haaaa.... !!!
RăspundețiȘtergereThis is the most amazing thing I've seen all week! I'm going to try making fresh mozzarella this weekend.
RăspundețiȘtergereThat is so cool! I don't know if I'd be brave enough to try making this cheese myself!
RăspundețiȘtergereIt is difficult to get unpasturised milk here (but not impossible). I am on the case because I have to try this!
RăspundețiȘtergereOh wow I would LOVE to make this myself - definitely a project for this weekend. Thanks for sharing :)
RăspundețiȘtergereI tried to sign up for a cheese-making class last fall. Full! Now I don't need it. Thanks!
RăspundețiȘtergereCe imi place reteta ta,chiar n-am mai auzit de cheag in comert.
RăspundețiȘtergerehello...super..ma apuc si eu de afcut..mersi de info
RăspundețiȘtergereintrebare...de acre lapte ai folosit? si la farmcie veterinara ai cerut cheag?
Alice, sa folosesti lapte nepasteurizat, de la tarani sau de la automatele de lapte (prin Buc sunt asa ceva).
RăspundețiȘtergereCheag de la farm veterinara. Succes.
ok, mersi fain. dau de stire cand fac. sper cat de curind...adica cit de curind gasesc cheag :)
RăspundețiȘtergereBuna Brandusa,
RăspundețiȘtergereoare pot folosi in loc de cheag zeama de lamaie ( sau sare de lamaie ) sau trebuie neaparat sa folosesc cheag pentru obtinerea branzei?
Felicitari pentru blog!
Multumesc, Monica
Multumesc, Monica, pentru aprecieri :)
ȘtergereN-am folosit zeama de lamaie si nicaieri unde am cautat (in retele italienesti adevarate) nu am gasit ca s-ar putea face cu zeama de lamaie. Peste tot foloseau cheag. Tu poti incerca, dar nu-ti garantez ca rezultatul va fi cel dorit.
Te pup si te mai astept.
arata minunat...eu am lapte acasa asa ca o sa fac si mozzarella. azi am facut cascaval.pupici!!
RăspundețiȘtergere