Nu glumesc! Placerea de a manca acesti taietei cu varza pare a fi transmisa genetic in familia mea. Vine pe linia mamei, de la mama ei, sasoaica din Viseul de Sus, care acum mai bine de 70 de ani s-a casatorit si a venit sa traiasca pe langa Giurgiu.
Cum altfel as putea sa-mi explic fenomenul prin care, nimeni care n-are legaturi de sange cu bunica nu pare sa indrageasca felul asta de mancare. Pe cand noi, ceilalti (mama mea, sora, nepoata, baiatul meu, eu insami) cum da prima varza ne si repezim la tarabe s-o cumparam. O aducem acasa ca pe un trofeu indelung asteptat toata iarna si o pregatim salivand la gandul bunatatii ce urmeaza.
Recunosc ca mancarea asta n-are nimic special. Ingredientele sunt foarte simple, cele din titlu: varza si taietei. Nici eu nu inteleg de unde vine gustul care m-a vrajit. Dar ce importanta mai are cand ma aflu in fata farfuriei aburinde.
Pentru 3 -4 persoane ai nevoie de
- varza, cam 1 kg
- 1 pachet taietei
- 5 linguri ulei
- 2 lingurite piper (sau chiar mai mult)
- sare
Intr-o tigaie mare incalzeste uleiul si caleste varza, la foc nu prea mare ca sa nu se arda. Cand e calita bine adauga piperul si amesteca. Chiar daca pare mult, piperul e cheia in mancarea asta. Fara el n-are nici un gust. Incearca sa pui pana ce incepe sa piste putin (sau mai mult daca iti place hot).
Pune taieteii la fiert in apa fiarta. Fierbe-i al dente. Pune-i in tigaia cu varza, amesteca si prajeste putin taieteii.
Poti manca taieteii astia atat calzi, cat si reci. Mie imi plac in amandoua felurile.
Aaaa si o poza
Foarte bun!
RăspundețiȘtergereNu are ingrediente multe si complicate, insa gustul e divin! Ia sa fac si eu zilele astea. Multumesc de idee!
Si noi preparam mancareata dar mai adaugam un pic de boi in varza cand se caleste, incearca si varianta noastra.
RăspundețiȘtergereSoriii... boia nu boi
RăspundețiȘtergereCristina, cu mare placere. Ma bucur ca mai e cineva care iubeste mancarea asta. Pupi.
RăspundețiȘtergereSimona, n-am incercat cu boia (adevarul e ca nici cu boi :) ). De care pui? iute sau dulce?
RăspundețiȘtergereDepinde de preferinte cand gatesc eu folosesc cea iute, dar mama folseste de obicei cea dulce,cu ambele e deliceoasa.Poti sa adaugi si o ceapa in compozitie are o aroma putin mai diferita.
RăspundețiȘtergereEu nu-s sasoaica, nu am nici un fel de gene - de care sa stiu! -, dar imi place reteta asta foarte mult. Cand nu eram la dieta puneam si 1/2 lingurita zahar. Mai ales daca varza nu are un gust deosebit, de cand cu corciturile astea de soiuri! Felicitari pentru ca mi-ai amintit sa fac si eu - cu boia HOT! Felicitari si pentru ca participi la concurs, iar saptamana sa-ti fie minunata.
RăspundețiȘtergereElena, felicitari si tie pentru organizarea concursului.
RăspundețiȘtergeresi la noi e transmita ... acusi ajunge sa fie ceva ereditar :) bunica ne facea cand eram mici! bunica calea varza cruda in untura, o sara, pipera si o arunca peste taitei proaspeti facuti. chiar imi e dor de taitei cu varza(curechi) ... dar pana ni se face varza in gradina, nici macar rasadurile nu au iesit:)) ... mancam varza cu galuste, reteta soacrei mele:)
RăspundețiȘtergerete pup brandusa:)
:))) Te pup si eu Andreea. Sunt curioasa cum e varza cu galuste
Ștergere