Am observat ca a inceput sa fie "la moda" sa fii bio, eco sau organic. Eu mi-as dori din tot sufletul ca acest stil de viata sa fie imbratisat de noi toti nu pentru a fi in "trend", ci pentru ca ne ajuta sa fim mai sanatosi, sa traim mai bine.
Din pacate, preturile alimentelor din aceasta categorie sunt foarte mari. Si asta mai ales pentru ca marea majoritate sunt de import, iar comerciantii nostri isi pun niste adaosuri nerusinate. De aceea incerc sa ma descurc altfel.
Cand, acum cativa ani (vreo 10), am inceput sa-mi pun problema cum sa mananc cat mai fara chimicale, primul lucru pe care l-am eliminat din alimentatie( dupa coca coli si alte sucuri) a fost adaosurile de supa (gen vegeta, knorr, s.a).Si am cautat un inlocuitor. Am gasit aceasta supa care poate fi folosita ca baza pentru alte supe si pentru sosuri. In acelasi fel se poate face din vita, pasare, legume sau peste. Se pastreaza in frigider 2 zile, sau in congelator cateva luni.
Stiu ca supa facuta cu carne cumparata de la magazin si legume din piata nu este bio (pentru asta, toate ingredientele ar trebui sa fie bio - o sa va povestesc eu altadata ce inseamna asta), dar oricum este mai buna decat chimicalele din adaosurile de supa.
Abia astept vara, sa ma duc la tara . Sa vedeti ce supa bio fac acolo!
Ingredientele de baza ale acestei supe sunt oase 50% - legume 10% - apa 100%
Ingrediente:
- 2,5 kg oase de vita (sau de pui)
- 5-6 l de apa rece
- 250 g ceapa, taiata in 4
- 125 g morcov, taiat mare
- 125 g telina, taiata mare
- 1 frunza dafin
- 1 cuisoara
- 1 tulpina patrunjel verde
- 10 boabe piper
Se spala si se pun intr-o oala mare cu apa. Se aduc la fierbere, apoi se fierb la foc foarte mic. Se ia cu mare grija spuma creata, de oricate ori e nevoie. Cand nu mai face spuma, adauga legumele si condimentele
Fierbe la foc mic (adica abia sa faca bulbuci) in jur de 6 ore. Daca apa scade si oasele sunt expuse, mai adauga apa, asfel incat oasele sa fie in apa. Aduna spuma formata ori de cate ori e nevoie.
Dupa acest timp strecoara supa printr-o sita foarte deasa, pune-o in cutii si pastreaz-o la congelator.
Daca o vrei mai concentrata (cum am facut-o eu), dupa ce ai strecurat-o mai fierbe-o maxim 1 ora.
Foloseste supa in mancaruri (in loc de apa) sau in alte supe, ca sa le imbogatesti gustul. O pui la sfarsit, asa congelata si o lasi pana ce da 2-3 clocote cu supa/mancarea.
Imi pare rau ca nu am vazut la timp acest articol, Brandusa. Si eu sunt adepta acestei politici - fara cuburi concentrate, indiferent de firma! Si eu fac supa de oase concentrata si pun in pungute din acelea de cuburi la congelator. Pun in mancare, atat cat este nevoie. Daca stiu ca voi mai face ceva, voi avea nevoie de cantitate mai mare, pun si in casolete. De foarte multa vreme nu mai pun legume uscate, ci doar congelate, in mancare. Prin congelare se pastreaza mult mai bine continutul de vitamine si le adaug mai la sfarsit. Legumele congelate fierb foarte usor.
RăspundețiȘtergereMa bucur foarte mult ca mai este cineva care nu face supa din cub si crema din plic.
Uneori renunt la cate o reteta de pe bloguri cand vad - se prepara dupa instructiunile de pe plic o crema de vanilie, ciocolata... etc.
Elena, buna ideea ta cu pusul in pungute de cuburi. Mersi.
RăspundețiȘtergereFoarte buna ideea cu aceasta supa,eu inca folosesc prafuri,dar nu am loc ptr asa multe in congelator.Cand e vremea iau de la mama din gradina pastarnac,morcov,ardei gras,le toc si le am toata iarna in congelator.O rosie in bulion si aia tot din gradina si nu mai trebuied ecat cartof si ceapa si gata supa,ciorba
RăspundețiȘtergereE bine sa ai asa o gradina si pe mamaaaa
Mirela eu zic sa nu mai folosesti prafuri, mai ales daca mananca si copiii. Nici eu nu fac mereu supa asta, ci cam o data la 2 luni. De multe ori m-a salvat cand nu aveam timp sa fac supa, sau cand am vrut sa fac un sos mai deosebit.
RăspundețiȘtergere